Tuinwerk juni 2001

november 2002

De kwekerij is inmiddels zwart en half juni kopen we er een extra trekker bij.
9 juni op een zwoele zaterdagmiddag, een 2takt motortje verstoort de rust, Jacqueline is binnenkort jarig en waar de doorsnee boerin een kaasplank op het verlanglijstje heeft staan, heeft Jacqueline een bosmaaier aangeschaft. Hier in de voortuin...

En tegen de kippenschuur aan, ze maait met dat ding 2 x zo snel als met een gewone grasmaaier.
De Deutz begon deze winter kuren te vertonen: de gloeipluggen deden het niet meer, verslaving aan de starthulp (ether) en de koppeling raakt versleten. Voor het zware grondwerk dus maar op zoek naar een zwaardere trekker. Bij de Volharding in Vaassen vonden we deze David Brown, 50 pk sterk maar iets lichter in de neus. Zelfs 2 frontgewichten van 25 kg elk houden het zaakje niet aan de grond.

Maar nooit meer last van gloeipluggen: er zit een 'vervroeger' op, die vervroegt het inspuitmoment van de gasolie waardoor deze makkelijke ontbrand.

Staat ie dan, boven op een inmiddels tot 2 meter hoogte opgeworpen heuvel.
De grondverzet strategie is als volgt: de buurjongen met d'olde Deutz en de triltandcultivator trekt het zaakje los en ik schuif het met David op heuvels.

Ik ben er achter gekomen dat schuiven (kilveren) sneller gaat dan optillen (en steigeren) van de grond.

En graven maar, ongeveer halverwege ons perceel begint de helling de diepte in. De uitkomende grond werp ik op bij de grote boom op de foto. Dat heeft een reden: 's avonds schijnen de koplampen tegen de achtergevel, aangezien we de woonkamer op de deel hebben zouden deze lampen naar binnen schijnen. Door in de 'zichtlijnen' heuvel te maken beperken we de inkijk en de lichtoverlast, daarnaast geeft het vanuit de woonkamer diepte aan de tuin.
Tja 24 juni ligt het er zo bij. Na 70 cm lichte klei begint een lemig ijzerhoudende laag rivierzand met hier en daar fijn grind. Mooi bodemprofiel voor de doe het zelver, zand genoeg om te verschralen of een fijn tuinpaadje aan te leggen en op de plaatsen waarnodig vruchtbare kleigrond.
Tussendoor een verzetje voor de dames reiziger uit de buurt: lekker fikkie stoken. ".... als we later groot zijn kunnen we immers altijd nog mooi zijn en achter de jongens aan zitten..."

Ja breng daar maar eens wat tegen in.

 

 

 

 

Terug naar logboek tuin