Versie A ten behoeve van bouwvergunning

maandag 28 november 2005

Vooraanzicht
Na een discussie over 'opleuken' van de voorgevel met ramen met te veel roeden (we hadden eerst ramen met 6 ruitjes in gedachten), zijn we hier op uit gekomen. Nadeel van de enige deadline in onze planning (die van de rietdekker) en de looptijd van een bouwvergunning noopten tot het kiezen van eieren voor onze vergunning. Dus het zijn conform de eisen van de 'regio architect' T- roeden geworden. En dan te bedenken dat de voorgevel van voor 1832 is....Of ze toen al T-roeden hadden? Dacht het niet... ze waren allang blij dat ze er kleine ruitjes in hadden. Ach ja, dit past beter bij de buren en eenheidsworst wil ook wat.
Zuidgevel
Bij aankoop zaten er drie betonnen stalramen aan de linkerkant in de stal, oorspronkelijk is dit wat anders geweest. Waarschijnlijk van die halfronde gietijzeren boograampjes. Nadeel hiervan is dat er geen dubbelglas in past en dat ze een stuk kleiner zijn. Daarom hebben we maar voor houten varianten gekozen. Temeer omdat de verleners van onze bouw vergunning eisen dat er wordt gebouwd volgens de huidige isolatie normen. Hoe doen die restauratie aannemers dat met historische panden eigenlijk? Ach ja Jacqueline vond het ook beter zo.
Achtergevel
Wat kun je beginnen met de vee-ingangen en de staldeuren? Juist zoveel mogelijk ramen er in. En open slaande tuindeuren op het westen is in de zomer na een lange dag werken best prettig. We hadden er ruitjes in geprojecteerd, maar de regioarchitect die waarschijnlijk nog nooit in deze regio is geweest vond dat te veel "opgeleukt". Nou ja tijd was niet in ons voordeel, en aangezien we van zogenaamde ´wiener´ roeden gebruik gaan maken kan dat in een later stadium ook nog wel. In plaats van losse dubbel glasruiten, is het een ruit maar wel met de verdeling erin. Later worden dan houten glaslatten opgeplakt.
Noordgevel
Tja veel mensen hechten weinig waarde aan een gevel op het noorden. Toch komt daar het mooiste indirecte licht vandaan. En omdat ons dak een vrij lage goothoogte heeft hebben we zowel 's zomers als 's winters weinig schaduw aan de noordkant van de boerderij.

We twijfelen nog over dakramen en of dakkapellen.

Indeling begane grond

Voor de bouwvergunning wisten we nog niet of we boven ok wilden gaan verbouwen. En omdat de leges worden bepaald aan de hand van de bouwsom is het raadzaam die laag te houden. Dus hadden we formeel nog geen verdiepingsinrichting.