KABELS  EN LEIDINGEN 

Versie november 2002

In de technische wereld ook wel afgekort tot K&L. Je staat er niet bij steil wat er allemaal op een diepte van 
60 a 70 cm in de grond ligt, ook bij je eigen huis, riolering, regenwaterafvoer, telefoon, gas, elektra en water (dat hoeft gelukkig maar een meter diep ivm bevriezingsgevaar dus dat is niet zoveel werk).

Gelukkig hebben we voor de heel specialistische dingen als hoofdaansluitingen, gebruik kunnen maken van de nuon (water en electra vernieuwen), maar zelf alles voorbij de meter.

Rechtsboven op de foto is nog net de oude voordeurstoep te zien. Dit is het resultaat van 'tijdelijke aansluitingen', naar de caravan en het bakhuis.
3 juni 2001, de PTT is veel te duur in het omzetten van de meterkast, dat doen we dus lekker zelf, althans een vriendje van ons. Hier is tie bezig de grond kabel te verlengen, want door het verplaatsen van de meterkast is de bestaande grond kabel te kort. 't regende ook nog....
Om de oude water-aansluiting te kunnen verplaatsen moesten ze hem kunnen afdoppen. Om de kosten te drukken heb we zelf het grondwerk gedaan. De waterleiding lag immers maar op 1 m diep. En de rest ja....Hier is Niels (vriendje van collegaTJE van Jacq op de bank) bezig zijn eigen graf te delven asl tie niet uitkijkt.
Elektra in en notendop

En ik was er weer voor het hoogwaardige werk. Ons hele huis is opnieuw gebouwd, dus alle elektra, gas en water moesten we dus weer zelf aanleggen. Datzelfde vriendje als van de PTT heeft toen een ontwerpje gemaakt voor een meterkast en de groepen en zo. 

Nou als je dat dan op tekening hebt, kun je een meterkast bouwen en  centraaldozen gaan monteren. {Per vertrek (ruimte) minimaal 1 doos. Grote vertrekken 2 of drie. Vanuit de meterkast loopt per groep een leiding naar de eerste centraaldoos. Een aantal centraaldozen verbind je door met elkaar zo bouw je groepen van dozen die dus op 1 stop gezekerd worden.

Vanuit die centraaldozen vertrekken leidingen naar stopcontacten en schakelaars, en hotelschakelingen.

Nog voor dat de rietdekker komt moeten alle doorvoeren van leidingen (luchtleidingen) zoals die van de afzuiger, de CV ketel, de ontluchting van de badkamer, en de schoorsteen van de potkachel in de keuken worden gemaakt. Hier soldeert Gerard van zink een pijp voor de doorvoer van de dubbelwandig schoorsteen pijp...
Die er hier op een grijze zaterdagmiddag op 22 juni op wordt gezet.
Een lood slab ligt evenwijdig aan het dak, de tinnen pijp van binne naar buiten er doorheen, en met soldeer het zaakje aan elkaar vastsolderen. Straks komt de rietdekker en dit tli het zaakje gewoon 3 cm op en stop er riet onder, waterdicht...

Ik had dat dus zelf allemaal nooit zo kunnen bedenken, nu k het eenmaal heb gedaan dus wel...en zo gaat dat met veel dingen.

Van binnen uit (de vliering dus) ziet dat er zo uit.