Schoorsteen Opbouw

Versie 4 februari 2002

De binnenspouw van boven af gezien. Het principe is afgeleid van de schoorsteen van een openhaardenbouwer in Vaassen: plaatstaal 2mm gelast tot koker van 30x30cm. Dan een spouw van minimaal 5 cm die wordt gevuld met fermiculietkorrels en een binnenspouwmuur van 7cm kalkzandsteen. Die geven bij hun standaardformaat een buitenmaat van 45x45cm. Perfect dus.

1 mei 2001, op koninginnedag de schoorsteen tot aan de balklaag gelijmd. Nu is het zaakje gedroogd en kan ik de balklaag doorzagen...

 

Op de achtergrond het badkamerraam.

We hebben eerst de plaatstalen kokers geplaatst en lijmen nu met de LEGO blokken en snel tempo tot onderkant dak. Daar storten we dan een plaat waar de buitenspouw op gemetseld kan worden.

Het is inmiddels 4 mei, heerlijk al die vrije dagen...

 

Designfotootje...de afsluitbare klep in het rookkanaal gezien vanuit de stookplaats.
Standje Hopeloos

Het wordt met de toenemende hoogte steeds lastiger de blokken op hun plaats te krijgen.

 

Precies ter hoogte van de verdiepingvloer komt een betonnen plaat die aan alle zijden 15 cm oversteekt. De schoorsteen wordt buitenwerks 77 cm, dat is precies 3,5 stenen in het vierkant gemetseld. Uitgaande van een steendikte van 10 cm en een spouw van 5 cm.

Het is inmiddels 6 mei geworden als de vloer is uitgehard.

 

Alvorens wij veilig op het dak kunnen verder werken, is eerste een degelijke steiger vereist. Van oud resthout uit de boerderij wat schragen in elkaar geflanst. En daar een zware deur op geschroefd: kan die nooit kantelen

Zaterdag 5 mei 2001

Filmpje......

Het laatste stalen element wordt geplaatst. Van te voren moest wel even de hoogte t.o.v. het toekomstige rieten dak worden bepaald, de schoorsteen moest ongeveer 30 cm boven de nokvorsten uit komen. Dus beneden het stalen element al op lengte afgeslepen. Da's zo'n gedoe op 8 meter hoogte.

Jacqueline had er zoeveel foto's van, vandaar dat filmpje.

'T is zaterdag 5 mei 2001, het huis wordt al hoger en hoger....

 

Staat ie: beetje iel ding nog, gauw de binnen spouw er om heen metselen.
T'is een of andere vakantie dus Maurits de meer dan behulpzame buurjongen komt graag helpen. Je kunt veel van hem zeggen, hoogtevrees heeft ie echt niet. Omdat op een gegeven moment de lijmblokken op waren en ze in de wijde omtrek bij geen bouwmaterialen handelen in 7 cm dikte te krijgen waren, zijn we verder gegaan met normale kalkzandstenen, die zijn 7 dik op z'n kant en die kun je ook gewoon lijmen...

Staan we dan samen op 8 mei in de avond te lijmen.

 

Wil je een emmertje water op je kop???

Hieronder de werkplek. Ik had speciaal 2 bokjes getimmerd en die op het dak geschroefd. Een ouwe deur doet dienst als steiger...erg veilig was het niet, maar ja je hebt niemand in dienst en het adrenalinepeil wil ook wat.

 

We zijn klaar met de binnenspouw, afvullen met fermiculiet en we kunnen verder met de buitenspouw. Foto onder: De werkplek kon er in zijn geheel op maar dan wel diagonaal. Voldoet geheel aan alle arbo normen... Niet slecht voor een VCA** gediplomeerd iemand hè?

We schrijven dinsdag 8 mei 2001. Volgens Maurits althans...

 

Maandoverzicht

startpagina logboek

UpdatesHome