Schildjes & Voorgevel

Versie 28 mei 2001

Foto links: De oude halfsteens voorgevel

Het was oorspronkelijk de bedoeling alleen een helft van het dak te vervangen. Maar bij nader inzien, en de situatie dat er toch bijna niks meer overeind staat, doen ons besluiten de schildjes (wolfseindjes) en de voorgevel vanaf de verdiepingvloer af te breken en opnieuw op te bouwen. Waarbij de voorgevel steen moet worden inclusief een spouw muur.

De foto is gemaakt op 29 maart 2001.


Foto boven: het schildje is al afgebroken, de muur staat nog.
Foto links: nu ook de muur 'afgepakt', dat kan want vroeger metselde men met traskalk.

De steiger konden we lenen van Jansen.

Het is 1 april 2001.

Bij de foto: De buiten halfsteen gevel is al gemetseld, ik ben nu bezig de halfsteens binnen muur te metselen. Een heel karwei zonder bouw lift.

Omdat je aan het halfsteensverband kunt afleiden dat het geen steens muur betreft, maar een halfsteens. Hebben we ervoor gekozen 2 keer een halfsteens muur te zetten. Dan lijkt het van buiten af nog steeds een originele halfsteens muurtje. Voor de stevigheid heb ik er wat spouwankers ingemetseld zodat de 2 halfsteensmuurtjes toch een geheel vormen. Daarvoor komt de spouw met 7 cm spouwisolatie en een 10 cm dikke kalkzandsteen muur. Al met al een 50 cm dikke voorgevel....

6 en 7 april druk aan het metselen geweest.

Dan ziet je hier een volledig gerenoveerde voorgevel in authentieke stijl. Beneden het kenmerkende wildverband voor een steensmuur en boven het halfsteens verband.

De ramen vanwege de tocht in het plastic, en de steiger laten we nog staan om het schildje nog te kunnen bouwen.

6 april 2001, de voorgevel is weer compleet.

Het meest tijdrovende werk aan zo'n verbouwing is, naast het zoeken naar je spullen en het uitdenken van technische oplossingen, ongetwijfeld het verplaatsen van bouwmaterialen. Elke steen, elk emmertje specie met de hand naar boven. Beweeg je muis maar eens over de foto...

Maandoverzicht

Startpagina logboek

UpdatesHome