Sporen & spanten

21 oktober 2001

Deze foto is genomen vanuit het trapgat schuin omhoog.

We hebben een voorjaars weekje vrij genomen met de bedoeling het dak dicht te krijgen. Op ruim 7 meter boven de grond in het koude voorjaar bezig met de afwerking van een van de dakkapellen.

Het is maandag 16 april, lekker fris en af een toe een schraal voorjaarzonnetje. De eerste verlofdag ziet er veelbelovend uit.

 

Zicht op de achtergevel gezien vanaf de lage koeienstal.

Eigenlijk zou de vlag uit moeten. Het hoogste punt is bereikt. De nok van de achtergevel. Wel lastig die hoekkepers (de schuine balken die van de hoek van de boerderij naar de nok lopen) van die moeten dubbel schuin worden afgezaagd.

Maandag 16 april 2001.

De voorgevel, deels opnieuw opgemetseld vanwege de erbarmelijke staat van de halfsteens muur. De 2 hoekkepers en de middelste spoor van het schildje zit er op: Het begint vorm te krijgen.

Maandag.

Vanaf de Nijbroekerweg het zicht op de achtergevel.

Tegen een donkere lucht waar elk moment een hagelbui uit kan vallen, kijk ik vanuit de nok tegen de frisse zuidwesten wind in. 's avonds heb je dan dat geweldige gloeiende gevoel in je gezicht.

De week vordert, het is inmiddels dinsdag 17 april 2001.

Vanaf het grindpad recht omhoog tegen de steiger op een foto van onderen.

Een detail van het dubbel schuin afzagen van de sporen. Daar  kom je met 'gokwerk' niet uit. Door een touw te spannen en met een zwenkhaak (daar meet je hoeken mee op) de hoek op te meten krijg je de juiste schuinte overgezet op de sporen.

Woensdag 20 april, de sporen van het schildje in de voorgevel zitten er bijna op.

Het schildje in de voorgevel krijgt zijn eerste brandwerende dakplaat. Waarmee het deelproject sporen en dakspanten is voltooid.

Donderdag 19 april 2001, de eerste dakplaat....