De Schouw

Versie oktober 2001

Onder een waterdicht dak maar nog wel in een koud vochtig en tochtig huis, krijgt de open haard vorm. De gaten aan de zijkant van de haard zijn voor aanvoer van verse lucht: via 2 pvc pijpen wordt lucht uit de spouw aangezogen. Dit voorkomt de tocht langs de voeten wanneer je voor de open haard zit.
De groene plank in de haard is een mal waarlangs ik de gele vuurvaste stenen kan lijmen.

Foto onder: door de mal met witte kalkzandsteen blokken mee te liften krijgt het stookgedeelte van de schouw vorm. Zie ook het detail rechtsonder.

21 april, de stallen schouw arriveert. Gerard heeft intussen op basis van ons ontwerp een 2mm dikke plaatstalen schouwkap en een rookkanaal van 30x30 cm gebakken...
Die precies op de gelijmde vuurvaste stenen blijkt te passen. Zo lijkt het al heel wat...Die twee sleuven in de muur zijn er om de kalkzandstenen ombouw van het rookkanaal in te kassen.
Jacqueline ontroest een L-profiel, die tussen de muur en het rookkanaal wordt geplaatst. Dit voorkomt dat het rookanaal aan de wandel gaat binnen de luchtspouw om de stalen kap heen.
Vier profielen geven de vorm aan van wat de schouw moet worden. We vorderen gestaag. het is inmiddels 28 april.
En wanneer je boven op de toekomstige overloop gaat staan kijk je nu nog loodrecht naar beneden op de stookplaats. Ik ben van plan de lucht ruimte tussen de stalen kap en de stenen ombouw niet te vullen met vermiculiet korrels, maar via luchtopeningen onder en boven extra warmterendement te krijgen. Warme lucht stijgt op en ontsnapt boven waardoor onder koude lucht wordt aangezogen. Ik kan zelfs boven op de overloop een luchtrooster maken stoken we de overloop ook warm...

Maandoverzicht

startpagina logboek

UpdatesHome