Het Schoorsteenproject

de positionering van het geheel

 21 mei 2001

Deze foto is genomen van 1 van de eerste hanenbalken in de nok van het dak.

Tja, op papier lijkt het allemaal zo leuk, ff nieuw dakje, leuk schoorsteentje, dakkapelletje of 2...Maar goed, de plaats van de open haard bepaald ook grofweg die van de toeter door de verdieping en het pijpje op het dak. Tijd voor schaal 1 op 1 ofwel 'het in de praktijk gewoon uitemeten'. Bij de pijl zie je een steigerplank die het hart van het kanaal gaat vormen.

We schrijven inmiddels 1 april 2001, zegge en schrijven 6 maanden na de start van de werkzaamheden.


Foto boven: kijk ik richting het oosten, links onder in beeld de kippenschuur.

Op de foto links kun je een ID krijgen van de pijp die gemetseld moet gaan worden...

Dit wordt dan ongeveer de pijp, het kwam goed uit: precies tussen de 2 dakkapellen in en half dragen op de muur tussen de hal en de woonkamer.

Foto onder: speelt Jacqueline Grote-Mensen-Mikado

Vanaf de vliering door de verdiepingsvloer heen tot op de begane grond. Jacqueline staat op de gebintebalk

Foto links: we boffen de cementmolen van de aannemer staat er nog die kunnen we dus mooi gebruiken om beton en specie te draaien.

Het was eerst de bedoeling de gehele schoorsteen, vanwege de constructie en de wens hem massief te bouwen, door de aannemer neer te laten zetten. Maar ach van het een komt het ander, het kan in ieder geval geen kwaad vast een vloertje te storten.

 

Foto rechts: het allereerste begin van de openhaard: het storten van de vloer door Gerard..

Gerards handen jeuken bij het zien van zoveel 'kluswerk', gelukkig maar want er is genoeg te doen. Een bekistinkje van steigerplanken behoedt het zaakje voor uitlopen over de woonkamervloer. We maken hem 15 cm dik. Dan wordt met de dekvloer van 10 cm dikte verrekend, het uiteindelijke hoogteverschil 5 cm. Plus nog een vuurvast steen van 5 dik is weer 10cm hoogte verschil met de parket vloer. We hadden het ID postgevat om de vuurvaste steen op de vloer niet vast te metselen: kun je hem vervangen wanneer die stuk wordt gestookt.

We schrijven 6 april 2001: de schoorsteenbouw is begonnen. De ruwbouw zal op 21 mei met het voegen van de pijp op het dak zijn afgerond.Maar dat wisten we hier nog niet....

 

Maandoverzicht

Startpagina logboek

UpdatesHome