Dak beplaten

eindelijk naar een waterdicht huis

 3 juli 2001

Deze foto is genomen vanuit de zuidwesthoek, de plaats van het toekomstige bad.

Tja, de aannemer schiet qua ruwbouw aardig op. Willen we de rietdekker kunnen ontvangen zullen we zowaar haast moeten maken met het dak beplaten en een schoorsteen metselen.

7 april 2001 een stralend zonnetje, wat een ruimte zo...

Vanaf de overkant van de Nijbroekerweg tussen de linde en de peer door een blik op het 'geraamte'. De noordkant van het dak bestaat nog niet, je ziet de stalen stutten staan.

Grote vlakken als eerst, om er in te komen. Dus een touwtje om recht te beginnen. De eerste 2 rijen gaan gemakkelijk, maar dan wordt het een groot groen glad dakvlak.....dus panlaten erop om over te lopen. I.v.m. wind en gewicht moeten we ook beide kanten van het dak min of meer tegelijk omhoog op werken.

24 maart 2001 begonnen met beplaten van de zuidkant van de boerderij.

 

De noordhoek van het huis: je kijkt tegen de dakkapel van onze slaapkamer. En als tegenwicht aan de zuidkant alvast gewicht op de dakkapellen.

Via de gestelde kozijnen van de dakkapel beginnen we maar met de rechte dakvlakken. Om te wennen zeg maar. En omdat we nog niet weten hoeveel platen we als afval over hebben. We maken gebruik van ge´mpregneerde spaanplaten: als er dan en buitje opkomt is dat niet erg. De rietdekker stelde in verband met het schroefdak nog eisen aan de treksterkte van de plaat (=hoe hard je kan trekken aan een schroef die half in de plaat zit). We zouden eerste 1.22m x 2.44m platen doen, dat werkt lekker snel. Maar op advies van een timmermannetje hebben we half zo grote genomen. Daar hebben we met alle wind en de keren dat ik alleen op het dak werk erg veel profijt van: veel handelbaarder en nauwelijks duurder.

Op 2 april begonnen met beplaten aan de noordkant.

 
De wederopgemetselde voorgevel hier nog zonder hoekkepers (=hoekbalken van de nok naar de zijkanten van de voorgevel).

Het vordert gestaag, tussen de buien door en met licht ongemakkelijk gevoel (kunnen die platen wel regen hebben?), leggen we plaatje aan plaatje op het dak. Om de druk op het gebinte in evenwicht te houden werken we afwisselend aan beide dakhelften.

De situatie op 7 april. 

Boven: Balanceren op een panlatje (2 bij 5 cm...) die we op het dak hadden geschroefd om de ladder niet te hoeven verzetten.

Links: Het schildje aan de voorkant vanaf de overkant van de wetering. 

Na het aanbrengen van de schoren van het schildje ook begonnen met het beplaten hiervan. Het huis nadert de status water dicht...

Donderdag 19 april 2001, het weer zit niet erg mee, koud en buiig....wat een pech voor een weekje vrij: we wilden het dak dicht maken.

Alsof heren de enige zijn die werk aan het dak verrichten...pfff draai ik mijn hand niet voor om hoor ff een plaatje naar boven brengen.
De dakkapellen aan de noordgevel. 

Als laatste zijn de dakkapellen aan de beurt. We hebben getwijfeld of  we ze 'met het dak mee' of vertikaal zouden beplaten. Met het dak mee is het stevigst.

Woensdag 18 april het weer blijft slecht.

Na een stormachtige en koude natte week zit het erop. Het laatste driehoekje in de voorgevel gaat er in, waarmee het project dak beplaten als voltooid mag worden beschouwd.

Vrijdag 20 april 2001, de doelstelling van een weekje vrij is gehaald!!! Het dak zit dicht!

Maandoverzicht

Startpagina logboek

UpdatesHome