De wederopbouw is begonnen

Update 18-2-2001


Het eerste weekend van januari: Na een verdiende korte vakantie op Ameland: de laatste loodjes. Volgens planning zou de aannemer beginnen met beton storten. En voor dat het zover is moeten we nog een stabilisatie zandlaag aanbrengen & de riolering aanleggen. En omdat de roilering de kortste weg kiest, moet het klompenhok van de boerderij eindelijk maar eens wijken.
Op een dinsdag avond via de vader van Jacqueline een trilplaatje geregeld inclusief piloot. Dat ging best, scheelde zowaar 1 cm in hoogte, die zetting zijn we dus al kwijt.

Het weekend daarop (12 januari) zijn we gauw aan het rioleren geslagen: eerst kijken hoe we met de hoogte uitkomen. 
We hebben wat extra afschot aangebracht: mocht de boerderij nog wat zakken, dan loopt het nog lekker vlot weg. 
Jacqueline is een prima baakvrouw (dat is iemand die met een hoogtemeetlat lekker rond kan sjokken).


En moeders maar wachten met het eten... Tja wat wil je zo vlak voor het eten: eerst even de riolering op de beerput aansluiten.
 Boven de rotzooi voor de boerderij en op de foto links de reconstructie van de bakhuisallee. Je kijkt dwars door het klompenhok heen naar de trekker in de wei. De riolering loopt precies onder het klompenhok door, dat kwam zo uit met de aansluiting op de beerput. Best lastig om op basis van onze plannen al te moeten besluiten waar aansluitingen moeten komen voor de riolering: die zijn namelijk als ze in de beton worden gestort niet meer te verplaatsen....
Dus vanuit de keuken, de wc en de bijkeuken rond 110 PVC leidingen rechtstreeks, dus zonder bochten naar buiten. Buiten direct een ontstoppingsstuk en op de hoek van de voorgevel met de bakhuisallee ook één.
 Op de foto links is te zien hoe dicht langs de voorgevel het zaakje ongeveer 50cm diep in de grond zit. Bang voor bevriezing hoef je niet te zijn: doorgaans is afvalwater warm genoeg. De eerste maandag dat de aannemer bezig was geweest konden we al direct de resten grond en de oude vloer verwijderen waarop we het dak hadden afgestempeld. Dus na het werk maar weer aan de gang:
 De aannemer was al volop aan het uitvlakken en exact op hoogte brengen van de zandlaag geslagen. Hiernaast zie je de vloerisolatie en de plastic folie die als eerste worden aangebracht. De dunnen palen zijn de stutten die het dak dragen. 2 ervan staan nog op de oude fundering van wat eens de muur van de badkamer was. De moet er nog uit... Dus stutten verplaatsen, loodzwaar funderingsrest verwijderen, grond aanvullen en platsic folie weer op z'n plaats leggen.

 

 
Foto van de oude hilde met één van de oude poeren op een grond heuveltje en de platen piepschuim.
 Hieronder de bekisting die het niveauverschil van voor met achter moet opvangen. Rechts op de foto de studeerkamer, rechts de living.Hierboven zie je de 10 cm piepschuim met daarop de wapening. Die zwarte vlekken zijn stukken stoeptegel om de wapening op juiste afstand van de piepschuim te houden. Je kijkt richting de voorgevel. Je kunt ook nog zien dat de oude bestaande palen op de grondheuveltje staan: die worden later als de vloer eromheen is gestort en uitgehard, opgevangen zodat we ook hier nieuwe poeren onder kunnen maken.


Hieronder een aardig overzicht van de situatie op dinsdagavond 16 januari. Links op de foto de keuken met een vierkante plaat (de oude vloer), de gasmeter, de (zwarte pvc) standleiding voor de badkamer boven, de oude gebintepaal op een grond hoop, de bekisting voor het hoogteverschil en de folie met de piepschuim blokken.

 
 
Op 22 januari was het zo ver: na nog 3 daagjes vorst in de 3e week van januari kwam de betonmolen eindelijk zo'n 15 kuub beton afleveren. Omdat een betonpomp vrij hoge aan en afvoerkosten kent hebben ze met 5 man het zaakje met de kruiwagen naar binnen gereden.
Hieronder is te zien hoe de vloer er uitgehard en wel bij ligt ongeveer 1 week later.
 
 Terug naar startpagina logboekBoven zie je de vierkant uitsparingen voor de nieuwe gebintepalen. Omdat die het gewicht van de slaapkamer en de badkamer grotendeels gaan dragen is de vloer hier verzwaard met extra wapening.