Logboek september

Update 23-10-2000

Kabels en leidingen

De caravan stond er gelijk al na de sleutel overdracht. Wat toen als eerste moest gebeuren is het gas water en elektra naar de caravan brengen. En de rioolwaterafvoer regelen. Het simpelweg aftakken van deze zaken uit het huis was niet genoeg. De aansluitingen moesten zodanig worden gelegd dat straks met het verplaatsen van de meterkast deze aansluitingen konden blijven liggen. We hebben het water en het gas via PE slang gelegd, en 2 groepen elektra aangehouden. Een voor de caravan en een voor het bakhuis.

Hiernaast zie de gasmeter, de bestaande meterkast en de sleuf onder de fundering door naar buiten.

We hebben wel eerst de betonnen vloer er uit moeten tikken.

 

Bij de voordeur

Net onder de fundering door met de hele rataplan. Nieuwe bekabeling voor elektra. Met een aparte groep voor de caravan en het bakhuis. Je ziet de aardpen ook zitten.

Met het graven van al die sleuven zijn we nog van alles tegengekomen. Vooral puin en oude botten van ...tja wie zal het zeggen.

Watermeter

Dat ding zit echt op de meest onmogelijk plaats: De leiding komt in het midden van de zuidelijke zijgevel binnen op 5 cm beneden bgg vloer niveau. Hier komt straks de keuken overheen. Vanwege onze plannen zit dat ding hopeloos in de weg. Eerst met slopen, en straks met storten van de vloeren.

Hier zie je de stahoogte in de kaaskelder, en het betere houtje touwtje waterleiding werk.

De boertjes hadden PVC waterleiding gelijmd, dat is goedkoper en makkelijk dan koper.

Naar de onderkant van de foto zie je de nieuwe aansluiting voor de caravan en de het bakhuisje (daar staat de wasmachine.

 

Gierkelders

Dat was me een klus. Echte fotodiscipline kan ons niet verweten worden. Er zijn geen foto's van het indrukken van de kelder met een knots van een graafmachine. Maar voordat het zover was moest dat ding eerst helemaal leeg.....

Als leek denk je wanner je een boerderijtje koopt aan allerlei romantisch tafereeltjes. De 30 kuubs gierkelders komen hier zelden in voor. Als koper vraag je nog in al je onschuld hoe de verkoper de gierkelders oplevert. "Zuig leeg..." is dan het standaard makelaars antwoord. Nou kan zo'n gierkar best zuigen, de meeste slaan pas af bij minimaal 6000 liter...maar om nou te zeggen leeg. Er blijft al naar gelang de afstand tot het zuigpunt zo'n 20 tot 30 cm dikke drab achter. Op de geur na heeft het veel weg van spinazie. Gelukkig heeft een oom van Jacqueline een veehouderij en dus zo'n zuigwagen. Optimistisch als ik was dacht ik in een paar uurtjes de kelders wel leeg te hebben. Dat heeft een zaterdag gekost. Kijk hier voor een fotoverslag van de gierkelders.

 

Schoonmaken caravan
De caravan stond er al vanaf de eerste dag. Hier een blik op de westkant. We kijken hier over de groene weilanden naar het westen: 's zomers de ondergaande zon.
Tja het is natuurlijk niet allemaal slopen, hakken en breken. Het schoonhouden en inrichten hoort er ook bij. Toque heft de primeur van het ramen zemen. Lijkt me persoonlijk wel zonde van je energie: als het ergens stoffig is, is het hier.
De eerste levenbehoeften zijn al opgenomen. Links onder op de foto zie je de overlooppijp van de septic tank. Die moet nog naar de sloot.
Emsterwaterzuivering
Tja waar laten al die boertjes van buuten dat spul toch?

Sparen, zuigen en spuiten
Nou je hebt er die sparen dat tot dat het "aan de lippen" staat. Dan gaat de zuigslang van de gierwagen erin en wordt het spul vrolijk over het land uitgespoten.


In de grond
Deze variant komt op hetzelfde neer alleen de afgelegde weg is korter: je spaart het op maar je put is lek of heeft een overloop die in de sloot uitkomt. Nadeel is dat als de wind verkeerd staat en je komt te dicht bij de sloot je je afvraagt waar je dat eerder hebt geroken.

Mooie sceptictank
De freeks onder de milieuboeren doen het in een sceptic tank. Tja beetje strijdig is het wel want boertjes bent zuunig en zo'n tank "kost nogal nie wat!"

Wij doen dus voorlopig even niets, tot de put vol is en daarna laten we hem overlopen in de sloot.

 Terug naar startpagina logboek