Logboek oktober

Update 30-11-2000

Trekker arriveert
Zondag ochtend in alle vroegte heeft Hans de trekker van Bathmen naar Emst (30 km) gereden. Een barre tocht in de ochtend kou van zondag 1 oktober. Hier komt hij net aan, na een tocht van dik uur. Dikke wollen handschoenen tegen de kou en ondanks de weelderige haardos toch een muts.

Het eerste makement aan de trekker al gelijk samen verholpen: de laadstroom kabel van de dynamo was door gebrand daardat deze tegen de motor lag. Vanaf nu laad de accu dus gewoon op als de motor draait.

Kippen krijgen een ren!!
Een maand lang hebben de kippen in het van origine als kippenschuur gebouwde hok gezeten. Dagligt was er wel, maar voor de rest weinig te beleven voor onze 2 Barnevelder dames, 3 originele rotterdamse zwart kijkers en Dan (de haan). Links het moment supram: de eerste zwartkijker in de net aangelegde ren. Koud 5 minuten later huppelen de kippen in kippenpas over het gazon....buiten de ren! Hoe vind je het gat? Juist je zet een van de dames binnen de ren. Het ritueel dat volgde? Daan de Haan ging het koppeltje voor, wachtte bij het gat en ging achter de laatse dame de ren in. Dit ritueel heeft zich een keer of 5 herhaald.
Op de trekker!!
De maand september stond bij Hans thuis in het teken van dit grote moment: met het rubber door de blubber in bijzijn van zoon Jelmer. Op een prachtige zaterdag in oktober rijden we rondjes over het erf en de weilanden. Wat een geluid en wat een genot. En dan te bedenken dat we nog geen maand geleden in Nieuwland woonde...
Het dood gespo-
ten wei-
landje begon al weer groen uit te slaan Met een van een oom van Jacque-
line geleende triltandcultivator hebben we de trekkracht van Theo getest. Dat waren trouwens de eerste schreden voor Jacqueline ...

Start sloop
De serieuze werkzaamheden zijn begonnen. De start van de realisatie van onze droom. Na uitgebreide voorbereidingen, plannen, tekeningen en een offerte van een aannemer, zijn we begonnen met de sloop van de in 1983 gebouwde slaapkamer en badkamer. Na wat aanwijzingen van de aannemer eerst de plafonds er maar eens uit om wat overzicht te krijgen. Omdat de aan-
nemer verant-
woorde-
lijk is voor de construc-
tie geeft hij ons aanwij-
zigingen of stut hij zelf.
Links gaat de deelmuur er aan nadat het gebinte door de aannemer is gestut.

Tempo...
Het gaat zeker in het begin lekker snel, zeker nadat een paar collega's een zaterdag zijn wezen helpen.

Tja en waar laat je al je brandbare materiaal? Nou wat in de openhaard kan, valt ook gewoon lekker op te stoken in een denkbeeldige openhaard. Dat hebben we dus maar lekker gedaan.
Ik overweeg nog om in een stalen ton te gaan stoken, zeker 's winters is dat lekker warm bij het houtkloven en en het gerotzooi buiten. Sommige kennissen vinden al dat gestook maar niks...
Klompenhok
Het was al een paar keer regenachtig, en de winden begonnen ook al aan te wakkeren. Wanneer je dan de caravandeur opende waaide je zowat al van de bank. Het werd hoog tijd voor een klompen hok. Dat hout wat we nog niet hadden opgestookt kon mooi als basis dienen. Houtzagerij "De Weerd" uit Elspeet heeft ons de ge´mpregneerde planken geleverd en aannemer Jansen van de Broeklanderweg had nog wat doorzichtige dakplaten.

Al met al nog een aardige klus. Hier timmer ik de schroten er tegenaan. het dak ligt er al op. Op de aansluiting met de caravan moeten we nog iets vinden.

Liften hooizolder
Na een keer of drie lekker mijn hoofd te hebben gestoten wist ik het zeker: de hooizolder moet in de lift! Schoonvader zag er ook wel een uitdaging in: dan kon zijn caravan er in staan. Voordeeltje voor beide partijen want dat is een perfecte logeerkamer. Bij de eerder genoemde houthandel hebben we zes balken laten zagen van 20 bij 10 cm en een meter of vier lang. Na eerst de nodig spijkers te hebben verwijderd, hebben we met een dommekracht, een stapeltje stenen en stutbalken het gevaarte stukje bij beetje gelift.


Eerst de voorkant en later de achterkant. Wel een aardig detail: we hebben de nieuwe horizontale balken ingekeept in de staanders van de hooischuur. Precies pas, met het gewicht van de zoldering blijft het zaakje perfect liggen. De ontstane opening in de voor- en achtergevel hebben we met schaaldelen (ook douglas) later dichtgetimmerd. De trekker past er nu prima in zonder dat je je harses stoot.

De schoorsteen
Het immense gevaarte stond zoals al eerder aangekondigd niet helemaal op de juiste plaats.

Daarnaast wil, je geen risico's lopen met een oudeorsteen die mogelijk niet gewend is aan het stookgedrag van een Zeldenrijk met Wayerse trekjes.

De brandweerladdder die pa ooit ergens vandaan heeft gescharreld komt nu mooi van pas. Het gevaarte komt tot net voor bij de schoor- steen.
Van geleende steigerplanken hebben we een "v" gemaakt waarin we de klinkers naar beneden kunnen laten schuiven. Het huis van de buren ziet er van af die hoogte zo uit:

En ons landgoed lijkt vanaf deze hoogte niet meer dan een scharrelweitje voor de kippen, op de voorgrond een betonnen plaat, dit was de deksel van de gierput:

Naast reacties van onze vrienden kringen begonnen op het kantoor van Arcadis in Amersfoort de geluiden om een sloopdag sterker en sterker te worden. Ondanks de geografisch spreiding van de woonlaatsen kwamen ze 8 man sterk op 11 oktober "even verher- bouwen". Paul Tulp kent geen vrees en zeker geen hoogte vrees: stond ie eindelijk eens boven zijn collega's...

 

 Zou Erik dat vaker doen?..........

De rommel van Paul opruimen?

 Terug naar startpagina logboek.