Logboek november 2000

Update 22-12-2000

Sloop oude slaapkamer
Nadat de deelmuur was gekraakt en in de gierkelder was gestort moesten we onze nieuwsgierigheid bevredigen door direct de slaapkamervloer er achter  aan te pakken.
Het hele gebeuren was een in 1983 aangebouwd bij wijze van woningverbetering, maar was ons niet naar de zin. Het niveauverschil met de deel (ongeveer 30 cm) en het maaiveld buiten was te groot om het in te passen in onze plannen: een integrale woonkamer over de breedte van de achtergevel.
Daarover later deze maand meer.
De foto is genomen vanaf de deel.
Via de badkamer naar de woonkamer
Links het plafond van de woonkamer. Onder de hilde  gezien van  uit de gesloopte slaapkamer.
Rechts ga ik gewapend met motorketting
zaag aan de slag om het eikenhouten balkenpla-
fond naar de aarde te laten zakken. Wat een stof kwam daarbij vrij:
allemaal houtworm zaagsel. En hout met spijkers wat weer een lekke kruiwagen opleverde.....Manfred wil duidelijk niks weten van kruiwagen plakken.

Na een telefoontje bleek dat iemand de gemeente er op had geattendeerd dat er illegale praktijken plaatsvonden. Nou de poppen aan het dansen: puin moest eruit en wij moesten aan een bouwvergunning. Vanaf dat weekend zit de stemming er goed in. We beslissen nu niet meer zelf over het uiterlijk van de boerderij: dat doet de rayon architect. En wel zo goed dat de boerderijen aan de Nijbroekerweg roeden verdelingen mogen behalve die van ons. Zitten we met etalage ruiten in de achtergevel.
Grondbank en puinleverancier
We hadden het schoorsteen puin apart gehouden om geen verontreinigde partij puin te hebben. In overleg met een gemeenteambtenaar mocht dat in de gedempte gierkelder. Wat wilde het geval: de buren wilde de weg langs hun huis naar achteren verleggen. Ik zijn grond hij mijn puin: eerlijke ruil toch?

Daar keek de gemeente anders tegenaan:
Tegenover de wetering ligt de gemeente Voorst. Woonde we daar maar die waren een stukje praktischer. Zelf een milieu collega van Heidemij kon de gemeente niet tot rede brengen wat betreft het hergebruik van schoon puin.


Hier wordt de greppel gedempt om grond van de buren te storten die vrijkwam bij de aanleg van een weg langs hun huis.
Waar wij 2 maanden over hebben gedaan schept een atlas er in een zelfde aantal  minuten weer uit. Mooi dachten we kunnen we weer even voort...mooi niet dus. Gemeente-ambtenaren moet je nooit geloven en ze komen net zo makkelijk terug op eerdere toezeggingen.
Het puin was er mooi uit ge- haald ten behoeve van de weg bij de buren, en aan grond hebben we sindsdien geen gebrek. Dus de put zelf maar dicht gereden met de grondbak. Wat een plezier we van dit trekkertje hebben!

Jacqueline heeft de caravan ge´soleerd met hooi: de hooizolder lag er nog vol mee. Hendrik vindt het prachtig: het barst er van de muizen.
Hiernaast het klompenhok. Met de stormen was het dak er al een keer afgewaaid: sta je in de storm te stuntelen met van die platen...


Na de perikelen buiten konden we binnen weer aan de gang. Alles was inmiddels weg, op de gang bij de voordeur, het kamertje achter Jacqueline (op de foto boven) en de kaaskelder na. Na overleg met de aannemer ook maar besloten het stukje spouwmuur bij de oude badkamer ook te verwijderen: we gingen er toch wat ramen in maken dus de sterkte zou er toch al uit zijn. Konden we gelijk goede spouwisolatie aanbrengen.

Meterkastje verplaatsen
Normaal zou ik er niet aan beginnen, maar sinds onze NUTS bedrijven er niet meer zijn ten dienste van de samenleving, maar om winst te maken en voetbal- club's te sponsoren -en verplaatsing daardoor veel duurder is dan vroeger- ben ik er zelf toch maar aan begonnen. Met trillende handjes dat wel want zo'n zwarte half verteerde stroomkabel waar zo links en recht de olie uitloopt heeft meer weg van een sidderaal dan een goed ge´soleerde grondkabel. Maar met een ochtendje schroeven en wat gesjor heeft de kast zich onder protest (hij bromde nogal) laten verplaatsen.
De situatie eind november 2000
Van links naar rechts: de oude spouwmuur met tegeltjes van de badkamer, de voorgevel met grote witte raamopeningen.
Boven een hele grote ruimte, net links naast de voordeur de meterkast met voor de keukentrap de gasmeter. En verder grote balken (gebinten) en stutten.
Terug naar startpagina logboek